Recepti

Med v kuhinji

Med je imel v prehrani ljudi od nekdaj pomembno mesto, saj sladkorja niso poznali. Grki in Rimljani so znali iz medu pripravljati slaščice vseh vrst. Znani zdravniki od antike do renesanse kot so Hipokrat, Galenus in Paracelsus, so ga uporabljali za zdravljenje bolezni, slovani pa so pripravljali še danes zelo cenjeno medico. Tudi dandanes ima med vse večjo veljavo. Medu ne uporabljamo samo kot namaz na kruh ali kot sladilo za vroč čaj v hladnih zimskih dneh, temveč je v kuhinji vsestransko uporaben. Prav tako je primeren za razne kozmetične pripravke.

Preberi več

Kozmetika z medom

V vseh kulturah ima kozmetika velik pomen, že v Antiki sta se med in mleko uveljavila kot lepotilna pripomočka. Pravijo, da bi se moralo veliko lepih žensk iz preteklosti za svojo lepoto zahvaliti medu. Npr. Kleopatra, ki se je vsak dan kopala v medu in mleku. Kozmetika iz medu je primerna za vsak tip kože. Med zadržuje vlago, prav tako pa so njegove sestavine zelo zdravilne za kožo. Tudi za najstnike je priporočljiv med, saj nežno čisti kožo in jo zaščiti pred bakterijami.

Preberi več

Pripravki za boljše počutje in lajšanje tegob

Zdravilstvo po vsem svetu je že od nekdaj uporabljalo med. To dokazuje tudi egipčanski papirus, star več kot tri tisoč let, ki ga je razvozlal George Ebers. Naslov papirusa je Knjiga o pripravljanju zdravil za vse dele človeškega telesa in opisuje vrsto zdravilnih pripravkov iz medu. V faraonskem Egiptu, v Grčiji in antičnem Rimu so med uporabljali kot zdravilo za notranje bolezni, za zunanjo uporabo pa so iz njega delali obliže in obkladke.

Preberi več

Kontaktirajte nas