Matični mleček

Matični mleček je hrana za razvoj čebelje zalege in matico in je prava mojstrovina narave. Lahko ga opišemo kot mlečnobelo kremo kiselkasto-grenkega okusa in izrazitega vonja. Če ga pustimo na zraku, se zgosti in naposled otrdi, pri čemer postane rjav. Matični mleček je izloček hipofaringealnih (goltnih) žlez mladih čebel delavk starih od 6-14 dni. Čebele matični mleček pridobijo predvsem iz cvetnega prahu, verjetno pa k njegovemu nastanku pripomore tudi med. Matični mleček vsebuje 66% vode, 12% beljakovin, 5% maščob, 12% skupnih reduktivnih snovi in 0.82% rudninskih snovi. Mleček je bogat z vitamini B-kompleksa, vsebuje vitamine C in D, vitamina E je manj.

Matični mleček mora biti med uporabo shranjen v hladilniku. Pri uživanju matičnega mlečka je najbolj priporočljivo jemanje presnega mlečka do 7 g na dan. S plstično ali leseno žličko zajamemo matični mleček in ga damo pod jezik.

Matični mleček uravnava delovanje telesnih žlez, pospešuje presnovo, lajša znamenja staranja, deluje pozitivno pri odpravljanju posledic ateroskleroze in visokega krvnega tlaka. Deluje varovalno v primerih, ko je bil organizem izpostavljen preveliki dozi radiacijskega sevanja.

Dosedanje ugotovitve o vlogi matičnega mlečka v razvoju čebele so pokazale, da ima izrazito biološko vlogo v razvoju čebelje družine, med drugim podaljšuje življenje, saj živi matica v primerjavi s čebelo delavko 50 krat dlje.

Kontaktirajte nas