Med je gosto tekoče ali kristalizirano živilo, ki ga proizvajajo čebele. Nastane iz različnih virov: iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov živih rastlinskih delov ali pa iz različnih vrst mane. Osnovni material prinašajo čebele v panj, ga obdelajo, mu dodajo izločke svojih žlez, ga zgostijo in nato shranjujejo v pokritih celicah satja.
Preberi večPridobivanje matičnega mlečka, točenje medu, vzreja čebeljih matic…zanimiv vpogled v skrivnostni svet čebel skozi čebelarjeve oči…
Preberi večV Sloveniji gojimo avtohtono kranjsko čebeljo pasmo (Apis mellifera carnica Poll.), ki živi v skupnosti imenovani čebelja družina. Čebeljo družino sestavljajo ena matica (plodna samica), 15.000 do 70.000 čebel delavk (neplodnih samic) in v času rojenja nekje med 100 in 1000 trotov (samcev).
Preberi večČebelja paša je vse tisto kar čebele prinašajo v panj in potrebujejo za svojo hrano ter razvoj. K čebelji paši štejemo medičino ali nektar, mano ali medeno roso, cvetni prah, ki mu pravimo tudi pelod ali obnožina in vodo. Medičino ali nektar izločajo cvetovi večine cvetnic, ki jih oprašujejo žuželke.
Preberi večDosedanje ugotovitve o vlogi matičnega mlečka v razvoju čebele so pokazale, da ima izrazito biološko vlogo v razvoju čebelje družine, med drugim podaljšuje življenje, saj živi matica v primerjavi s čebelo delavko 50 krat dlje.
Preberi več