Točenje medu

Kadar govorimo o čebelah, vedno najprej pomislimo na med in prav zaradi medu jih ljudje najbolj pogosto gojimo. Čebele nabirajo na cvetovih sladko medičino ali nabirajo različne vrste mane in jo odnašajo v panj, kjer jo odložijo v celice satovja. Za en kilogram medu morajo čebele obiskati nekaj milijonov cvetov. Medičina, ki je prinešena v panj, vsebuje veliko vode. To čebele odstranjio tako, da jo prenašajo iz celice v celico, pri tem pa z utripanjem kril ustvarijo zračni tok, ki odnaša vodne hlape iz panja. Ko je med v celicah zadosti zgoščen - pravimo, da je dozorel - ga čebele pokrijejo z voščenimi pokrovci in ga s tem zaščitijo pred vlago. Med cvetličnega izvora morajo čebele zgoščevati dalj časa, medtem ko med maninega izvora že na začetku vsebuje manj vode. Ko ocenimo, da so zaloge medu v panju zadosti velike, se pripravimo na najprijetnejše, vendar tudi zelo zahtevno čebelarsko opravilo - točenje medu.

Posnetek 1: Satovje v čebeljem panju je polno medu

Čebele so napolnile panj s sladkim medom, ki so ga vskladiščile v mediščno satovje. Čebelji panj je razdeljen na plodišče in medišče. V plodišču je gnezdo z matico in novim zarodom, v medišču pa čebele skladiščijo med. Oba prostora sta običajno ločena z matično rešetko - to je posebna mreža, ki matici onemogoča dostop do mediščnega satovja - čebele pa lahko skoznjo nemoteno prehajajo. Na posnetku vidimo polne sate medu, ki so ga čebele že pokrile z voščenimi pokrovci, kar je znak, da je med dozorel in je primeren za točenje.

Posnetek 2: Odvzem polnih satov medu in ometanje čebel

Predno lahko začnemo s točenjem medu, je potrebno satovje vzeti iz panja in z njega odstraniti čebele. Sat za satom odvzemamo iz medišča in jih vstavljamo v napravo – ometalnik, kjer jih posebna omela ometejo v podstavljeno posodo. Ko ometemo vse sate v medišču, stresemo čebele, ki so se nabrale v posodi, nepoškodovane nazaj v panj.

Posnetek 3: Odkrivanje satovja

Ko smo s satovja odstranili čebele, le-to prenesemo v prostor za točenje medu. Postavimo ga na stojalo za odkrivanje satja in z njega s posebnimi čebelarskimi vilicami odstranimo voščene pokrovce, s katerim so čebele pokrile med, da bi ga zaščitile pred vlago.

Posnetek 4: Vstavljanje satov v točilo in točenje medu

Odkrito satovje vstavimo v točilo za med in ga zaženemo. Ob vrtenju centrifugalna sila potisne med iz celic na obod točila, kar je lepo vidno na posnetku, od koder odteče v spodnji del točila. Ko je satovje iztočeno na eni strani, točilo ustavimo in satovje obrnemo, da se iztoči tudi med z druge strani satovja. Prazno satovje nato vrnemo čebelam nazaj v panje, od koder smo ga prej odvzeli.

Posnetek 5: Med – dar narave

Ko je točenje medu končano, iz točila precedimo med v posode za skladiščenje oziroma polnjenje, od koder ga kasneje pretočimo v kozarce in ponudimo potrošniku. S takim postopkom pridelave slovenski čebelarji zagotavljamo vrhunsko kakovost svojega pridelka, ki se ga ne da primerjati z medom neznanega izvora in načina pridelave, ki ga lahko najdemo na policah raznoraznih trgovskih centrov po smešno nizkih cenah.

Kontaktirajte nas