Hojev med

Hojev med ali hojevec je temnejše rjavozelene barve in precej gost ter ne kristalizira rad. Ta med je skoraj brez vonja in zelo prijetnega, milega okusa. Posebno se poda k črnemu kruhu, mlečnim napitkom in suhem sadju. Vsebuje mnogo rudninskih snovi in »terpene«, ki mehčajo sluz pri boleznih dihalnih organov. Porabniki ga zelo cenijo, saj velja kot odlično sredstvo proti kašlju in bronhitisu.

Hoja ali jelka (Abies alba Mill.) je prav tako kot smreka zelo pomembna za slovensko čebelarstvo. Pri nas velja za eno najpomembnejših čebeljih paš, prav tako pa je hojev med izredno cenjen. Njeno medenje je precej muhasto, kadar pa zares zamedi, je bera izdatnejša kot na katerikoli drugi rastlini. To pašo izkoriščam v jelovih gozdovih na pobočju Krima, v Dolenjskih Toplicah, na Javornikih in Mašunu.

Kontaktirajte nas