Med je imel v prehrani ljudi od nekdaj pomembno mesto, saj sladkorja niso poznali. Grki in Rimljani so znali pripravljati slaščice vseh vrst iz medu. Znani zdravniki od antike do renesanse kot so Hipokrat, Galenus in Paracelsus, so ga uporabljali za zdravljenje bolezni. Slovani pa so pripravljali še danes zelo cenjeno medico.
Tudi dandanes ima med vse večjo veljavo. Medu ne uporabljamo samo kot namaz na kruh ali kot sladilo za vroč čaj v hladnih zimskih dneh, temveč je v kuhinji vsestransko uporaben. Prav tako je primeren za razne kozmetične pripravke.
600 g buče, 1 manjši zrel mango, 200g krompirja, 1 šalotka, 2 žlici olja, 1l zelenjavne jušne osnove, 4 žlice cvetličnega medu, majhen košček svežega ingverja, mleti cimet, sol, poper, 100 g smetane
Preberi več
40 g orehov, 40 g neslanih surovih arašidov, 1 žlica olupljenih mandljev, 4 žlice gozdnega medu, 500 g jogurta, 1 žlica limoninega soka, 400 g mešanega sadja (npr.: mango, jagode, ribez),
200 g muslijev
500 g mozzarelle, 6 paradižnikov, šopek bazilike Marinada: sok ene limone, limonina lupina, 5 žlic orehovega olja, 5 žlic cvetličnega medu, ¼ žličke kajenskega popra, sol, poper
Preberi več4 paradižniki, 1 manjša melona, 250 g ovčjega sira, 2 mladi čebuli Preliv: 4 žlice akacijevega medu, 3 žlice balzamičnega kisa, 2 žlici olivnega olja, sol, poper
Preberi več200 g mladega sira, limonin sok, 160 g tanko narezanega prekajenega lososa, 2 žlici hojevega medu, 2 žlici polpekočega gorčice, 125 g češnjevega paradižnika, koper, rukola, 100 g motovilca
Preberi več
4 zrezki, 2 žlici olja, 2 žlici gozdnega medu,
poper, sol, poprova omaka, 100g surovega masla
200g medu, 2 žlici čokoladno-lešnikove kreme,
1 žlica narezanih lešnikov ali mandljev
1 l mleka, 2-3 žlice gozdnega kristaliziranega medu,
2 žlici kakava